همين قانون براي اجسام صادق است، براي خاموش كردن، آنها را در هوا تكان ندهيد. روي اجسام شعلهور را با شن و ماسه يا حوله خيس و افراد را با پتو طوري بپوشانيد كه نرسيدن هوا سبب خاموش شدن آتش شود.
از غلتيدن افراد در حال سوختن جلوگيري كنيد تا آسيب بيشتري نبينند. لباس يا پارچه چسبيده به بدن و پوست را جدا نكنيد. درمان اين سوختگيها بايد فقط در بيمارستان و زير نظر كادرهاي پرستاري و پزشكي متخصص صورت گيرد.
سوختگيهاي كم:
قسمت سوختهشده را بلافاصله زير آب سرد بگيريد. با اين كار، سوختگي ناشي از مواد شيميايي سبب قليايي شدن اسيد و كاهش تخريب ميشود و سوختگي ناشي از تماس با جسم داغ تسكين مييابد. روي آن يخ (غيرمستقيم و درون كيسه) يا بطري آب سرد بگذاريد.
در صورت مشاهده تاول به هيچ وجه آن را نكنيد. اين كار از ترميم سريعتر جلوگيري كرده سبب افزايش احتمال عفوني شدن بافت زير تاول ميشود.
روي تاولهاي كوچك، پس از شستشو با آب و صابون، گاز استريل غير پلاستيكي بگذاريد. از بتادين، الكل و محلولهاي يددار استفاده نكنيد. بانداژ را خيلي سفت و محكم نبنديد.
هر روز پانسمان را تعويض و وضع آن را بررسي كنيد. اگر تاول كمتر از يك هفته خوب نشد يا درد و سوزش همچنان ادامه داشت، همچنين در صورت مشاهده عفونت و تورم سريعا به پزشك يا مراكز اورژانس مراجعه كنيد. برخي پزشكان معتقدند آب زير تاولهاي بزرگتر بايد تخليه شود. انجام اين كار را فقط به آنها بسپاريد.
تحمل تاولهاي بزرگتر را با گذاشتن بالشتكهاي نمدي يا اسفنجي قابل خريد از داروخانهها بهتر كنيد. پوست تاولزدهاي را كه در آستانه جدا شدگي است، پس از ضدعفوني ناحيه سوخته، دوباره روي تاول برگردانيد تا بافت آسيبديده زودتر، بهتر و به دور از عفونت بازسازي شود.
پيش از قرار گرفتن زير اشعه آفتاب، از كرمهاي مناسب و ضداشعه استفاده كنيد. پس از آفتابسوختگي سطح قرمز و ملتهب را با ماليدن پمادهاي ضد سوختگي موجود در داروخانهها مانند باسيتراسين يا آلوئهورا بپوشانيد تا به مرور بهبود يابد. به هيچ وجه به نور حاصل از جوشكاري كارگران نگاه نكنيد.
در صورت سوزش چشم از اين طريق، به پزشك مراجعه كنيد تا با تجويز داروهاي قطرهاي مناسب بهبود يابيد. در صورت دسترسي نداشتن به پزشك، روي پلك چشم پوره سيبزميني بگذاريد تا موقتا تسكين يابيد.